Prima fabrică de anvelope cu zero emisii de CO2 deschide calea spre o abordare holistică a sustenabilității

 

Noi suntem Nokian Tyres. Construim în Oradea, România, prima fabrică de anvelope din lume cu zero emisii de CO2 – iar inovația în materie de sustenabilitate nu se oprește aici. De la momentul inaugurării lucrărilor de construcție și până la garanția faptului că noii angajați se vor putea bucura de aerul curat, aducem în Oradea soluții durabile de ultimă generație, ce îmbină eficiența energetică și siguranța – pentru mediu și oameni.

Suntem pionieri ai sustenabilității

Știm bine: emisiile de dioxid de carbon sunt principalul factor care determină schimbările climatice. Pentru a putea lupta împotriva creșterii temperaturilor globale, reducerea acestora este esențială. Dar mai e ceva: un număr tot mai mare de consumatori sunt atenți la sustenabilitatea produselor și serviciilor pe care le achiziționează, inclusiv anvelopele. Fabrica noastră din Oradea este, astfel, un standard pentru industria anvelopelor de acum și din viitor.

Am pornit în cursa pentru emisii zero de CO2

Producem deja anvelope la cel mai scăzut nivel de emisii de CO2 din industria noastră. De exemplu, în 2022, emisiile noastre de CO2 au fost de aproximativ 400 de kilograme la o tonă de anvelope produse, în timp ce majoritatea competitorilor noștri generează între 800 și 1100 de kilograme. Dar nu ne oprim aici. Fabrica din Oradea ne duce la cel mai scăzut nivel de CO2 din lume, afirmă Teppo Huovila, Vicepreședinte pentru Calitate și Sustenabilitate în cadrul Nokian Tyres.

Cum asigurăm sustenabilitatea producției? Energie curată, procese eficiente și soluții tehnice moderne

Dacă sursa principală de emisii de CO2 este energia, cum putem atinge standardul de emisii zero de CO2 într-o fabrică de anvelope? Răspunsul este simplu: trebuie să folosim energie care produce zero emisii de CO2, spune Huovila.

Toată energia pe care o folosim în fabrica din Oradea provine din surse curate. Aceasta poate fi, de exemplu, energie eoliană, hidroenergie, biomasa sau energie solară sau o combinație a mai multora, explică Huovila.

De asemenea, toate procesele utilizate în fabrică sunt concepute pentru a fi cât mai eficiente energetic posibil. Scopul este de a minimiza raportul de energie utilizată per anvelopă produsă. Nivelul ridicat de automatizare și robotică garantează eficiența proceselor în general, dar ajută și la economisirea energiei, materialelor și a tuturor celorlalte resurse prețioase.

Utilajele moderne de fabricat anvelope sunt proiectate pentru a fi foarte eficiente energetic. Echipamentele de ultimă generație pe care le vom instala în fabrică susțin obiectivul de a folosi cât mai puțină energie posibil în toate fazele diferite ale procesului de producție, spune Huovila.

Suntem atenți la efectele indirecte

Fabrica de la Oradea urmează să înceapă producția primelor anvelope în a doua jumătate a anului 2024 și anvelopele pentru uz comercial în 2025. Însă știm că, odată ce vom funcționa la capacitate maximă, impactul nostru nu se va limita la emisiile de CO2, ci vor exista și deșeuri rezultate din producție.

Cum putem rezolva această problemă? Așa cum am procedat și în Nokia, Finlanda: toate deșeurile sunt reciclate sau reutilizate. O fabrică de anvelope funcțională produce peste zece tipuri de deșeuri și căutăm parteneri locali pentru reciclarea lor, astfel încât toate procesele de reciclare să se facă în imediata apropiere a fabricii, spune Huovila.

Pe lângă gestionarea deșeurilor, aspecte precum transportul și materiile prime pentru anvelope afectează indirect sustenabilitatea fabricii. Ce e de făcut? Toate furgonetele pe care le achiziționăm sunt electrice. Construim, de asemenea, stații de încărcare electrică și parcări pentru biciclete pentru angajați, pentru a-i încuraja să folosească modalități de transport cu emisii reduse, spune Huovila.

Deoarece fabrica din Oradea se concentrează pe fabricarea anvelopelor pentru piețele din Europa Centrală, distanțele pentru transportul produselor finite sunt rezonabile, ceea ce reduce emisiile. Maximizăm, de asemenea, utilizarea căilor ferate pentru transport, spune Huovila. Toate companiile de transport, precum și alți parteneri, sunt evaluați și aleși pe baza acțiunilor lor de sustenabilitate.

Sustenabilitatea este măsurată și raportată

Toți indicatorii de sustenabilitate ai fabricii, inclusiv standardul de zero emisii de CO2, vor fi măsurate și raportate îndeaproape de organizații independente.

Ca pionieri ai industriei noastre, am fost primul producător de anvelope care și-a definit obiectivele pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, ce au fost aprobate de inițiativa Science Based Targets în 2020. Toate aspectele de sustenabilitate ale fabricii din Oradea ne vor ajuta să ne atingem obiectivele. Progresul nostru va fi raportat periodic, afirmă Huovila.

Și nu doar atât: pe lângă Science Based Targets, raportul anual de sustenabilitate Nokian Tyres include informații cheie, inclusiv nivelul emisiilor de CO2 de la fiecare fabrică.

Folosim protocolul internațional GHG pentru a măsura și raporta emisiile de CO2 de la toate locațiile noastre. Același protocol este folosit universal de toate companiile pentru a măsura gazele cu efect de seră. Un terț independent verifică corectitudinea rapoartelor noastre anual, spune Huovila.